Kinect Virtual Video Frame

Kiterjesztett valóság alkalmazás Kinect használatával

Bevezető

A Kinect egy újszerű kamera jellegű szenzor, mely infra-kamerájának köszönhetően képes a 3D mélységérzékelésre, és a hozzá tartozó szoftver keretrendszer segítségével az emberi alakok megtalálására és tartós követésére a háromdimenziós térben.
A kiterjesztett valóság (augmented reality) a valós világ és a számítógép által generált virtuális valóság kombinációja, ahol a számítógépes grafika objektumai valós időben kerülnek bele a filmfelvételbe, vagy vetítés segítségével közvetlenül a valóságba.

A projekt célja és megvalósítása

A projekt célja egy olyan kiterjesztett valóság alkalmazás elkészítése, mely a Kinect szenzor segítségével képes egy virtuális képkeretet a felhasználó kezébe "adni". A szenzor érzékeli a látóterében mozgó felhasználót, aki adott mozdulatok segítségével képes "felvenni" egy virtuális keretet, majd a valós térben mozgatni azt. A képkeretben valós időben tetszőlegesen betölthető videó is lejátszható. A szoftver főbb tulajdonságai:
  • felismeri és követi a felhasználót a 3D térben, aki bármikor képes a viruális keret megjelenítésére ("felvételére")
  • a virtuális keret "eldobható", majd újra "felvehető"
  • a virtuális keret működhet "nyújtás" módban, tehát a keret mérete alkalmazkodik a felhasználó mozgásához
  • tetszőleges video fájl betölthető a keretbe

Felhasznált technológia

A szoftver .NET4 C# nyelven íródott, a 3D virtuális képkeret és a segédgrafikák renderelését WPF 3D végzi. Ez a szoftver egy jó kiindulópont lehet azok számára, akik most ismerkednek a Kinect-tel, a Kinect programozásával C# vagy C# WPF alatt, vagy meg szeretnék ismerni, hogy lehetséges az OpenNI virtuális szkeletonból számítható adatok (vektorok, sebességek) segítségével virtuális objektumokat az "emberhez csatolni".